Naixement d’una nació: del comtat de Barcelona a la Corona d’Aragó.

palau

Palau del Lloctinent

Cap al segle IX, el comtat de Barcelona, un comtat depenent dels reis francs, acosengueix que les seves terres passin de mans de pares a fills. Amb el pas dels anys, el comtat de Barcelona adquireix una posició dominant entre els comtats de la Catalunya Vella. Sota el comtat de Borrell II, a finals del segle X, aquest senyor feudal es fa totalment independent del seu antic senyor el rei franc. Al llarg de segle XI i XII, el poder dels comtes de Barcelona anirà creixent a nivell territorial, institucional, legislatiu i socialment. Ara bé aquest poder s’articularà a través d’un seguit d’institucions i grups socials que establiran un pacte de govern, d’estat amb el comte. Al segle XII aquest comtat passarà, a través del matrimoni de Ramon Berenguer IV amb la reina Peronella d’Aragó, al que es coneix com a Corona d’Aragó, o Corona Catalanoaragonesa.

L’exemple més clar del poder comtal es troba a la Plaça del Rei en el conjunt del Palau Reial Major, amb la capella de Santa Àgata, la torre de Martí l’Humà, el Saló del Tinell i el palau del Lloctinent. Un altre gran centre de poder de la ciutat i del comtat és la Catedral de la Santa Creu i Santa Eulàlia i els seus edificis: la casa del Degà, la de l’Ardiaca, el Palau del Bisbe, la capella de Sant Sever, la de Santa Llúcia, el Claustre i la casa dels Canonges. També s’ha de relacionar amb el poder eclesiàstic la Santa Inquisició que arriba ja al segle XIII a la Corona.

catedral

Badant per la Catedral de Barcelona

Un a part especial s’ha de fer amb el poder comtal i reial amb la comunitat jueva, especialment la de Barcelona, que s’instal·la al barri del Call, ben a prop del centre de poder de la ciutat.

De les institucions de poder de la Corona es visita la Generalitat i el Consell de Cent, el govern del Principat i el govern de la ciutat comtal. Així com també la residència del Veguer de la ciutat i del Vescomte al Castell Regomir. L’església dels Sants Just i Bon Pastor com a capella palatina, abans de la construcció de Santa Àgata.

Es finalitza a les restes del que fou el Palau Reial Menor, construït sota el regnat de Pere III i de la seva tercera esposa Elionor de Sicília al segle XIV.

 

Itinerari:

Vegeu el mapa de la ruta.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s