Cap al segle IX, el comtat de Barcelona, un comtat depenent dels reis francs, acosengueix que les seves terres passin de mans de pares a fills. Amb el pas dels anys, el comtat de Barcelona adquireix una posició dominant entre els comtats de la Catalunya Vella. Sota el comtat de Borrell II, a finals del segle X, aquest senyor feudal es fa totalment independent del seu antic senyor el rei franc. Al llarg de segle XI i XII, el poder dels comtes de Barcelona anirà creixent a nivell territorial, institucional, legislatiu i socialment. Ara bé aquest poder s’articularà a través d’un seguit d’institucions i grups socials que establiran un pacte de govern, d’estat amb el comte. Al segle XII aquest comtat passarà, a través del matrimoni de Ramon Berenguer IV amb la reina Peronella d’Aragó, al que es coneix com a Corona d’Aragó, o Corona Catalanoaragonesa.
L’exemple més clar del poder comtal es troba a la Plaça del Rei en el conjunt del Palau Reial Major, amb la capella de Santa Àgata, la torre de Martí l’Humà, el Saló del Tinell i el palau del Lloctinent. Un altre gran centre de poder de la ciutat i del comtat és la Catedral de la Santa Creu i Santa Eulàlia i els seus edificis: la casa del Degà, la de l’Ardiaca, el Palau del Bisbe, la capella de Sant Sever, la de Santa Llúcia, el Claustre i la casa dels Canonges. També s’ha de relacionar amb el poder eclesiàstic la Santa Inquisició que arriba ja al segle XIII a la Corona.

Badant per la Catedral de Barcelona
Un a part especial s’ha de fer amb el poder comtal i reial amb la comunitat jueva, especialment la de Barcelona, que s’instal·la al barri del Call, ben a prop del centre de poder de la ciutat.
De les institucions de poder de la Corona es visita la Generalitat i el Consell de Cent, el govern del Principat i el govern de la ciutat comtal. Així com també la residència del Veguer de la ciutat i del Vescomte al Castell Regomir. L’església dels Sants Just i Bon Pastor com a capella palatina, abans de la construcció de Santa Àgata.
Es finalitza a les restes del que fou el Palau Reial Menor, construït sota el regnat de Pere III i de la seva tercera esposa Elionor de Sicília al segle XIV.
Itinerari:
- Palau Reial Major: el comtat, la vegueria i la Corona
- La inquisició
- Catedral de la Santa Creu i Santa Eulàlia
- (fes-ne un tastet…de Catedral)
- Capella de Santa Llúcia
- Casa del Degà, Palau de l’Ardiaca, Palau Episcopal
- Claustre
- Capella de sant Felip Neri
- Call
- Casa dels Canonges
- Generalitat
- Consell de Cent
- Sant Just i Bon Pastor
- Palau Fiveller
- Castell Regomir
- Palau Reial Menor
Vegeu el mapa de la ruta.