Lluís Desplà i Oms.

Casa Ardiaca 2

Lluís Desplà i d’Oms (Barcelona 1444- 1524). Ardiaca major de la seu de Barcelona; President de la Generalitat de Catalunya(1506-1509). Va ser nomenat president de la Generalitat el 22 de juliol de 1506.

Era fill de Francí de Canomines, àlies Desplà, i d’Elionor d’Oms i de Sagarriga. Conegut popularment per fer reconstruir laCasa de l’Ardiaca a Barcelona, entre 1490 i 1510. Va estar a Roma entre 1470 i 1474. El seu nomenament com a ardiaca majorde la seu de Barcelona en 1470 ho féu el papa Pau II. Va ser un personatge amb molta influència dins el clergat. Va oposar-se a la implantació del Sant Ofici a Barcelona, si bé no ho va poder evitar. Va ser l’encarregat de fer les reformes de la Casa de l’Ardiaca, que el van convertir en una residència noble de la ciutat.

Entre 1508 i 1524 va ser rector de diverses parròquies. A Alella va adquirir una casa annexa a la rectoria on hi figuren els seus escuts, i hi va encarregar un retaule el 1512 a Pere Torrent. A Argentona inicià la reconstrucció i ampliació de la parròquia el1514. A Sant Just i Pastor (Barcelona) encarregà tres vitralls a Segarra Jaume, en els que també apareixen els seus escuts.

Va estar a punt de ser nomenat bisbe de Barcelona com a successor de Pere Garcia, però la influència del rei Ferran II d’Aragó, va decantar l’elecció en Enric de Cardona i Enríquez. Fou uns dels enemics del Sant Ofici quan tot just s’introduïa a la Corona.

Se sap quin aspecte tenia el nostre amic Desplà gràcies a dues de les obres d’art que embelleixen el museu de la catedral: una és una obra mestre La Pietat de Bartolomé Bermejo on apareix agenollat, com a donant fent parella a Sant Jerònim.Lluís Desplà

Va morir a Barcelona el 6 de febrer de 1524. La seva lauda sepulcral, encarregada l’any 1539 pel seu nebot canonge Guillem Ramon Desplà i de Corbera a l’artista Girolano Cristoforo, es conserva exposada a la Casa de l’Ardiaca

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s