Barcelona, escenari musical.

Palau Belles ArtsBarcelona escenari musical és una ruta que busca donar a conèixer una part de la història musical i cultural del país, i de la ciutat de Barcelona. Però és clar parlar de música és parlar de la història del nostre país i de la construcció del que era és Catalunya. La ruta comença fent referència a les primeres formacions de ministrils que formaven capelles i eren contractats a les corts de reis i noblesa, alhora que també formaven capelles a les esglésies i eren contractats per cerimònies civils a la ciutat. La desfeta de 1714 va suposar un canvi en molts aspectes, la ciutat de Barcelona bullia per treure’s de sobre l’opressió de les muralles, la Ciutadella i els militars que dominaven l’espai. Al segle XIX, la lluita dels barcelonins es va expressar de moltes maneres però una d’elles va ser la música.

Sicart1A partir del segle XIX, les institucions i les formacions musicals van anar apareixent i multiplicant-se. Formacions com la Banda Municipal de Música, l’Orquestra Simfònica o l’Orquestra Pau Casals, cors i orfeons, especialment l’Orfeó Català de 1891, que esdevindrà un referent tot el segle XX a casa nostra. La ruta repassa 5 segles d’història musical de la ciutat i de Catalunya, per escenaris ben coneguts i alguns de no gaire, des del Palau de la Música fins al Castell dels Tres Dragons. Podreu conèixer històries de sobre Lluís Millet, Granados, Morera, Conxita Badia, Beethoven, Wagner, Alícia de Larrocha, Clavé i tants i tants personatges importantíssims de la nostra història musical i cultural, i que van convertir a Barcelona en una de les grans places a nivell europeu i mundial de la música i la cultura. Com no la Guerra Civil i, sobretot, el franquisme van acabar amb bona part d’aquesta història i situació.

Conxita Badia

Evidentment, un dels aspectes més significatius de la vida musical de la ciutat són els teatres i les sales de concert. Barcelona n’ha perdut moltes d’aquestes sales, però encara queden alguns d’aquests edificis que visualitzaven l’enorme activitat cultural, i especialment musical de la ciutat: el Gran Teatre del Liceu, el Teatre Principal, el Palau de la Música Catalana, la Sala Mozart o la Llotja. Barcelona ha estat una de les places operístiques més importants d’Europa, una febre operística que naixia al segle XVIII, i feia una explosió a mitjans d’aquest segle amb el Marqués de la Mina. Barcelona va ser escenari de moltíssimes estrenes i nits operístiques en les que la ciutat vibrava amb Bellini, Donizetti, Rossini o Verdi. Una ciutat enamorada de la música, que va ser escenari de primer ordre, al que als grans músics del segle XIX i XX, fins a la Guerra Civil. La Guerra i el franquisme van ser responsables amb molt bona part del final d’aquesta intensa relació i d’aquesta posició privilegiada en el panorama musical internacional.

La durada de la ruta és d’unes 3 hores.