Barcino una ciutat romana entre Emporion i Tarraco.

La ciutat de Barcelona (Barcino pels romans) neix cap a l’any 15-10 aC, en un emplaçament proper a un assentament iber, que ja portaria el nom de Bàrkeno. El nom complet d’aquest ciutat era Colonia Iulia Augusta Faventia Paterna Barcino, noms en honor bàsicament a Juli Cèsar i Octavi August, el primer emperador de la història romana.

El recorregut proposat passa per les restes, encara imponents de les seves segones muralles, refetes al segle IV, les seves portes de les que encara se’n conserva la traça, i els dos carrers principals: Cardo Maximus (carrer Llibreteria i carrer Call) i Decumanus Maximus (carrer Ciutat i carrer Bisbe). Als extrems d’aquestes vies, a l’arribar a la muralla, s’obrien les quatre portes de la ciutat.

Reconstrucció de Barcino

Reconstrucció de Barcino

A l’actual Plaça Sant Jaume s’ha de situar aproximadament el fòrum de la colònia, amb els seus edificis més importants. En aquest punt es pot visitar encara les restes del temple romà d’August a l’actual seu del Centre Excursionista de Catalunya, i la seva història fora del corrent.

Una de les curiositats més interessants de visitar és les restes que queden de l’aqüeducte romà a la Plaça Duran i Bas. I quins eren els sistemes per tal de cobrir les necessitats bàsiques d’una població que va arribar a ser d’uns 5.000 habitants. També es pot visitar la necròpolis situada a l’actual Plaça Vila de Madrid. Com totes les necròpolis de les ciutats romanes aquestes es situaven extramurs i a les vies. En aquesta necròpolis es poden apreciar les diverses formes de tractar els cadàvers per part dels romans i els seus rituals relacionats amb la mort.

Finalment el recorregut ens portarà a Santa Maria del Mar on, segons recents investigacions, sembla que es podria situar l’emplaçament de l’amfiteatre de Barcino, extramurs donades les seves grans dimensions. Com s’entretenien els romans? Com els agradava passar l’estona? Els espectacles d’amfiteatre formen una part important del seu entreteniment.

Reconstrucció de Barcino

Reconstrucció de Barcino

Itinerari:

Durada de la ruta: dues hores aproximadament.

Mireu la caminada en aquest mapa.

Barcino, de Joan Brossa

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s