Pere IV/V, el Conestable de Portugal.

Pere V d’Aragó, IV de Barcelona, III de València, dit el Conestable de Portugal (1429), proclamat rei d’Aragó i comte de Barcelona (1464-1466) per la Generalitat durant la Guerra Civil catalana contra el rei Joan II, després d’haver-li ofert a Enric IV de Castella. Era fill de Pere de Portugal, duc de Coïmbra i regent de Portugal, i d’Elisabet d’Urgell i d’Aragó, filla de Jaume II d’Urgell, un dels pretendents al tron aragonès durant el Compromís de Casp i néta del rei Pere III.

El 1463, les institucions catalanes, que es trobaven en guerra civil amb el rei Joan II, van oferir-li la corona. El 1464, Pere fou proclamat comte de Barcelona i rei d’Aragó pelConsell del Principat. Regnà només a Catalunya tot i ser també rei d’Aragó, i creà una nova moneda: el pacífic. No va regnar a València, on continuava regnant Joan II. Va demostrar ser poc hàbil en la lluita contra Joan II i aquest va ocupar Lleida, Vilafranca del Penedès, Igualada, Cervera i Tortosa i derrotà Pere a la batalla de Calaf, el 1465.

El 1464 encarregà a Jaume Huguet un nou retaule per a la capella de Santa Àgata del Palau Reial Major de Barcelona. És dedicat a l’Epifania i se’l coneix com el Retaule del Conestable. Es tracta d’una obra mestra de la pintura gòtica catalana. Es creu que el Conestable hi apareix representat en la figura d’un dels reis d’Orient. Home culte i refinat, tingué un cert sentit tràgic de la vida i de l’atzar de la fortuna dels homes, que quedà reflexat en la divisa que l’identificà i que deixà gravada en nombrosos llocs: “paine pour joie“. Pere va morir de malaltia a Granollers, el 29 de juny de 1466, en el palau de Joan de Montbui i de Tagament, envoltat d’un grup de fidels portuguesos i catalans, als 37 anys i fou enterrat a Santa Maria del Mar

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s