Edificis que es mouen.

 

Aquesta ruta es centra en alguns dels edificis que més han caminat al llarg de la història de la ciutat. Edificis que al llarg de la història han canviat d’emplaçament, per sort per ells! En molts casos aquests salvaments es van fer gràcies a una naixent preocupació de part de certs sectors intel·lectuals del país i de la ciutat, i per extensió dels sectors polítics. No es pot passar per alt la importància del sorgiment del catalanisme a nivell cultural i polític per estimular aquesta vocació per conservar, al menys, part del patrimoni.

Les bullangues del segle XIX van portar a la desparició i destrucció d’una part del patrimoni religiós de la ciutat. Les posteriors desamortitzacions que l’estat espanyol va fer del patrimoni eclesiàstic (Mendizábal, Espartero i Madoz, entre altres) van portar a la desaparició d’esglésies, convents i comandes. Algunes de les restes d’aquestes edificis van sobreviure en altres punts de la ciutat, o en altres ciutats.

Un altre moment important per aquesta ruta és l’obertura cap al 1910 de la Via Laietana, una via moderna enmig d’un entramat de vies medievals. Aquesta nova via és la causa que alguns dels edificis que es poden veure a la Plaça del Rei o de Sant Felip Neri siguin en aquests emplaçaments.

Itinerari:

Barcelona - Claustre de la Concepció

Església de la Concepció.

  • Sant Raimon de Penyafort.
  • Plaça del Rei.
  • Plaça Sant Felip Neri.
  • Plaça de la Mercè.
  • Santa Madrona.

Per consultar la ruta cliqueu el mapa.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s