Vila de Gràcia.

IMG-20160220-WA0009

Plaça Lesseps

Sempre s’ha dit que els orígens de la Vila de Gràcia són al segle XVII amb la fundació del convent dels Josepets a a la Plaça Lesseps. Bé els orígens del barri segur que encara deuen ser molt més antics encara que no datats, però si se sap que al segle XV es funca un primer convent de Jesús a la part de dalt del carrer Gran de Gràcia i un segle més tard, un altre de caputxins a l’actual zona del mercat de l’Abaceria, destruit al finalitzar la Guerra de Successió. A l’entorn i paral·lelament a l’aparició d’aquestes institucions religioses apareixen també un seguit de masos, que donaran nom a diferents llocs de Gràcia: Ca n’Alegre de Dalt o Can Trilla. Al llarg del segle XVII aquests nucli van concentrant progressivament població al seu entorn, fins hi tot població que arribarà de més enllà de Barcelona.

Al llarg del segle XIX, després de la Guerra del Francés la Vila de Gràcia, que segueix creixent, demanarà en tre ocasions la seva independència: 1821, 1830 i finalment el 1849, aconseguida ja al 1850. En aquests temps la Vila es va anar transformant en un espai on la indústria, especialment el sector tèxtil, s’hi desenvolupa de manera important. Apareixen els dos Vapors més conguts de la Vila, el Vilaregut a part baixa de la Vila i el Puigmartí, al carrer del mateix nom. Aquest augment de l’activitat industrial, porta un augment de l’activitat obrera i la creació del primera organització obrera de Catalunya l’ Associació de Teixidors de Barcelona” on els obrers graciens hi tenen un paper destacat. Una altra fita de la lluita del barri és la Revolta de les Quintes que va tenir com a principal protagonista el població de la Vila de Gràcia que s’oposà a la lleva obligatòria de noves quintes per l’exèrcit. Aquests fets tenen com a principal protagonista la Plaça de la Vila, abans Rius i Taulet, i la Marieta la campana que no va deixar de tocar a somantent al llarg de la revolta.

A finals del segle XIX i amb el progressiu desenvolupament del Pla Cerdà, el carrer Gran de Gràcia i altres espais del barri, que ja havia estat escollit com a lloc de residència i segones residències per les famílies benestants de la ciutat, veu com s’erigeixen un nombre molt important d’edificis modernistes, art-decó, racionalistes o historicistes que embelliran el barri. alguns exemples en són les cases Fuster, Cama Escurra, Ramon Servent, Elisa Bramon, Rosa Cuyàs, Vicens o Antoni Par.

Finalment un moment també dedicat a la importància de la Guerra Civil en la memòria històrica, arqueològica i literària del barri. Algunes de les places del barri conserven encara restes dels antics refugis antiaeris de la Guerra Civil. Com no Gràcia va ser una de les zones preferides per l’Aviazone Legionaria per llençar les seves bombes, donat el caràcter de la població gracienca.  Però també el barri fa memòria d’una de les autores més recongudes internacionalment de la literatura catalana, Mercè Rodoreda, i a la seva novel·la La Plaça del Diament, la Colometa.

 • Square Rius i Taulet in Gracia - Barcelona (Ca...

  Plaça de la Vila

  Jardinets de Gràcia

 • Casa Fuster- Casa Bonaventura Ferrer
 • Casa Rosa Cuyàs
 • Editorial Seguí
 • Cases del carrer Fraternitat
 • Vapor Nou, carrer Siracusa
 • Plaça de la Vila
 • Plaça del Sol
 • Plaça Revolució
 • Plaça del Diamant
 • Plaça de la Virreina
 • Plaça Trilla
 • Casa Vicens
 • Plaça Lesseps, els Josepets

Per veure la ruta cliqueu el mapa.

Suggerència: Aquesta ruta, si es vol fer de manera completa i més detallada es pot fer en tres rutes diferents, que comprendrien la part alta de Gràcia fins a la Virreina, la part del mig des de la Virreina a Gal·la Placídia, i la part baixa fins als Jardinets de Gràcia.

La ruta té una durada aproximada de 3 hores.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s