Jafudà Cresques.

Jafudà Cresques nascut a Palma, 1350 i mort segurament a Barcelona, el 1410 o el 1427. També conegut com a Jehudà Cresques i Jaume Ribes, fou un cartògraf jueu d’origenmallorquí i probablement l’home que va coordinar els descobriments marítims de l’escola naval portuguesa de Sagres, a l’inici del segle XV.

Fou fill d’un altre cartògraf notable, Cresques Abraham, nascut a Mallorca. Jafudà va freqüentar la cort dels reis Pere III, Joan I i Martí l’Humà, on va fer diversos treballs cartogràfics: juntament amb el seu pare, va ser probablement l’autor del famós Atles Català de 1375, obra mestra de la cartografia medieval europea. També va fer un mapamundi per a la firma comercial toscana Datini i va rebre distincions i la protecció dels reis catalans.

Nascut en una família jueva, es va convertir al cristianisme arran del saqueig del Call de Palma de 1391 i aleshores va adoptar el nom de Jaume Ribes (Jacobus Ribus, en llatí). Com a tal, sembla que pogué ser nomenat coordinador portuguès de la cartografia de l’escola naval de Sagres a la dècada de1420; hi ha registrat un tal Mestre Jacomé de Mallorca amb aquest càrrec. Molts estudiosos creuen que es tractava de la mateixa persona, però és una qüestió controvertida.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s