La Monyos, la Lola Bonella.

La Monyos era el motiu amb el que es coneixia a Dolors Bonella, un dels personatges més coneguts de la ciutat de Barcelona i, per extensió de Catalunya. La Monyos vivia al carrer de la Cadena en ple Barri Xino, al Raval. Un carrer, el de la Cadena que avui en dia ja no existeix, ja que es trobava on ara hi ha la Rambla del Raval. La gent més pròxima la coneixia i se li adreçava com a Lola i la seva història te diverses versions -moltes d’elles inventades per l’imaginari popular; la més estesa era que la dona es va trastocar quan la seva filla petita va morir atropellada per un carruatge.

La Monyos

La Monyos

La Monyos va fer de modista i de minyona a les cases. Durant gran part de la seva vida es va passejar per les Rambles i els carrers del Raval i Ciutat Vella amb un vano a les mans que sempre movia compulsivament per ventar-se. Duia vestits i parracs cridaners i caminava ràpid mentre parlava sola. Es decorava el cap amb petits monyos i tota mena d’ornaments, especialment flors. Les floristes de la Rambla li oferien flors que ella es posava sobre els cabells. Tothom la coneixia i tothom la saludava, i això va nèixer l’expressió “ser més conegut que la Monyos” o “sembla la Monys”, quan algú és molt popular.

La Monyos

La Monyos

Quan va envellir i ja no podia desplaçar-se va acabar reclosa a la Casa de la Caritat fins que a l’any 1940 va morir a l’Hospital del Mar amb 89 anys a les seves esquenes.